Контакти

Search
Вібрації керма – до чого тут диски та гума

Якщо рух автомобіля супроводжується вібраціями на кермі, слід відразу ж вжити заходів. Це не те саме, що брудний компакт-диск, який погано програється і впливає лише на комфорт прослуховування музики.

Недооцінка вібрацій на кермі – ознака неуважності не лише до стану власного автомобіля, а й до здоров'я водія та пасажирів. Це один із перших сигналів, що посилаються нам автомобілем, який вказує на проблеми із системою приводу.

Найчастіше причиною вібрації керма є колеса. Може статися так, що вантаж після балансування відірвався від обода або, наприклад, в протектор потрапив досить великий камінь. Буває й так, що гальмівні колодки та диски гранично зношені та потребують заміни.

Одне можна сказати напевно: відчувши вібрації на кермі під час руху, слід якнайшвидше розібратися з проблемою та усунути її причину.

 

Що викликає вібрації на кермі?

Найбільш поширеною, але і найпростішою в усуненні причиною вібрацій, що відчуваються на рульовому колесі під час руху, є незбалансовані колеса. Якщо ви відвідали шиномонтажну станцію кілька хвилин тому, то це майже 100% точний діагноз.

Щоб вирішити цю проблему, просто поверніться в майстерню і попросіть відбалансувати колеса. Проблема швидше за все зникне. До речі, через нерівномірне зношування шин час від часу варто їх балансувати, незалежно від того, чи їздимо ми тільки містом або часто виїжджаємо на далекі відстані.

Якщо балансування коліс не допомогло, то причина інша. Велика ймовірність, що у вібраціях винні шини, а точніше їх ушкодження, що на вітчизняних дорогах з урахуванням їхнього стану часто-густо явище. Як і в попередній ситуації необхідно відвідати шиномонтажку, де перевірять стан як шин, так і дисків і ретельно їх очистять.

Інші причини

Найпростіший спосіб зрозуміти, що викликало вібрації, це діагностувати їхню появу відразу після, наприклад, попадання колеса в яму під час руху. При цьому у 99% випадків причиною дискомфорту будуть два варіанти:

  • погнутий обід;
  • деформована шина.

Внаслідок сильного удару коліс про нерівність на гумі утворюються «гулі» – опуклості, які змінюють розважування, викликаючи небезпечні вібрації. Додатковою ознакою пошкодженої шини буде її гучніша, ніж зазвичай, робота.

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття