Контакти

Search
Що варто знати про всесезонні легкові шини

Придбання покришок для автомобіля є дуже відповідальним заходом, оскільки від них багато в чому залежить не тільки зручність пересування, а й керованість транспортного засобу, а значить і безпека тих, хто в ньому знаходиться. Покришки можуть відрізнятися багатьма характеристиками, включаючи сезонність їх застосування.

За цією ознакою вони поділяються на зимові та літні. Однак, на ринку є і всесезонні шини, про спроможність яких суперечки не вщухають з моменту їх появи.

Трішки історії

Перші всесезонні вироби, наприкінці 70-х 21 століття, представила компанія Goodyear. Щоправда, одразу виникла проблема з підтвердженням оголошених характеристик, і ця тема не піднімалася наступні десять років, поки концерн Dunlop не запропонував нові всесезонні шини, що викликали чималий інтерес автолюбителів.

Основні особливості та заявлені переваги

Форма та структура всесезонних шин вказує на прагнення гармонійно поєднати переваги літніх та зимових моделей. Так, наприклад, малюнок протектора копіює вироби для зими, в заокруглених плечах, що допомагають зберігати стійкість машини, під час різкого маневру, вгадуються форми літньої гуми.

Серед заявлених переваг зазвичай особливо виділяють:

  • можливість економити час на «перевзутті»;
  • можливість не витрачати кошти на купівлю змінної гуми та, відповідно, не шукати місця для її зберігання;
  • Упевненіша поведінка всесезонної гуми в умовах м'якої зими, ніж у суто зимових покришок, оскільки з талою водою вона може впоратися краще.

При цьому всесезонки мають і ряд істотних недоліків.

Що потрібно врахувати

За всіх заявлених переваг, варто враховувати, що всесезонні шини:

  • не відрізняються гарною прохідністю;
  • не дуже впевнено гальмують на сухому дорожньому покритті, оскільки мають великий запас еластичності;
  • схильні до швидкого зносу, що передбачає більш часті витрати на придбання нової гуми.

Тобто, в умовах м'яких зим та ідеальних доріг вибір всесезонних шин може бути раціональним варіантом. Проте реалії нашої країни далеко не завжди радують такими умовами.

Безперечно, багато автолюбителів використовують всесезонні вироби, але це говорить тільки про можливість вибору та про різні умови експлуатації транспортних засобів.

Попередня стаття Дивитися усі статті Наступна стаття